Zing en wees gelukkig

26

.

10

.

24

  –  

26

.

10

.

24

Zing en wees gelukkig

ZING EN WEES GELUKKIG is een intieme en muzikale voorstelling met een vrouwelijke cast, gebaseerd op het leven van de Dordtse verzetsvrouw en oratoriumzangeres Diet Kloos. In deze tijden van (dreigende) oorlog stellen we ons de vraag: durven we ons te verzetten als het nodig is, en tegen welke prijs? Hoe solidair zijn we met elkaar in tijden van rampspoed?

Bijna 80 jaar na het einde van de bezetting lijkt het besef van de waarde van de saamhorigheid in het verzet enigszins afgevlakt. Dat is niet vreemd na zo'n lange periode van vrede op eigen grondgebied. Weinig mensen van nu hebben die tijd nog echt meegemaakt. Nu de wereldwijde conflicten dichterbij lijken te komen, worden de vele generaties die in vrede zijn opgegroeid, enigszins wakker geschud. Het verzetsdilemma van de Duitse bezetting wordt daardoor opnieuw relevant.

Aan de hand van het levensverhaal van de Dordtse verzetsheldin Diet Kloos vertelt de voorstelling over de moed om je leven op het spel te zetten voor een groter belang. Diet is 16 wanneer ze in het verzet terechtkomt, samen met haar geliefde Jan, met wie ze tijdens de oorlog trouwt. Als ze worden opgepakt en Jan wordt gefusilleerd, geeft hij haar nog een levensopdracht mee: “Zing en wees gelukkig!”. Diet begint een zangcarrière en wordt een gewaardeerde soliste en docente, maar slaagt ze erin om gelukkig te worden? Welke offers heeft ze moeten brengen voor haar heldendaden?

De voorstelling brengt het verzetsverleden op een heel persoonlijke en directe manier naar het publiek, vanuit de actualiteit. Dit zorgt ervoor dat de centrale vragen niet vrijblijvend zijn, maar juist aanzetten tot nadenken over oorlog en verzet.

Spel: Dieke de Vries

Muziek: Nina Hitz

Regie: Ellen Honings

Tekst: Erik-Ward Geerlings, gebaseerd op de brieven van Jan en Diet Kloos. 

Met medewerking van leerlingen van het Johan de Witt-gymnasium.

TIJDEN

Deur open | 19:45

Aanvang | 20:15

Einde | 22:30

TICKETS

Tickets voor deze voorstelling zijn verplicht en zijn te boeken via het weeshuistheater. Hier vind je ook informatie over overige speeldata en locaties.

No items found.